Telo nam govori – pa ga razumemo? PREKOMERNA TEŽA IN MOŽNI PSIHOSOMATSKI VZROKI

Delovanje vašega telesa in čustvovanje sta povezana. Preberite si, kako.

Vzrok za prekomerno telesno težo je lahko prešibko delovanje ščitnice, le-to pa je lahko rezultat močno izražene potrebe po prekinitvi čustvenih bolečin, ker imamo za seboj veliko stresa, napetosti in zavrnitev. Verjamemo, da smo velikokrat potegnili kratko v življenju in ne glede kako se trudimo, vedno izgubimo.

Pridobivanje kilogramov je povezano tudi z občutkom varnosti. Včasih je to edini način, kako lahko med seboj in zunanjim svetom postavimo navidezno mejo. Če se bojujemo s kilogrami, nas lahko spremlja prepričanje, da ne bomo imeli nikoli imeli dovolj tistega, kar potrebujemo, da smo obdani s pomanjkanjem. Največkrat gre za zgodnji občutek pomanjkanja ljubezni s strani matere ali očeta ali pa je bil kateri od njiju odsoten v času našega otroštva.

Imamo globok strah pred izgubo kontrole. Velik del čustvene energije smo porabili, da smo potlačili travmo in žalost. Poskušamo se izogniti ljudem in okoliščinam, ki bi lahko zamajale naše pridobljene temelje. Intimno partnerstvo lahko dojemamo kot enosmerno partnerstvo, ki je v korist partnerja, naše potrebe pa se ne zdijo pomembne. Lahko nismo imeli priložnosti, da bi videli sodelovanje/partnerstvo med očetom in mamo, zaradi česar verjamemo, da ni možno najti podpore in harmonije v bodočih odnosih. Prisotna sta lahko globoko potlačena jeza in bes zaradi strahu pred samoizražanjem.

debelost

V zelo ranem otroštvu smo lahko občutili strah pred pomanjkanjem hrane in ugodja, varnosti  s strani staršev. Sedaj verjamemo, da je to, kar potrebujemo in hočemo v našem življenju, zadnja prioriteta za druge. Programirani smo bili, da verjamemo, da smo brez vrednosti, za druge nismo pomembni in moramo sami zdraviti svoje rane. Hrana povzroča izločanje pozitivnih endorfinov in nam v stresnih okoliščinah nudi ugodje. Čustvene potrebe tako zadovoljimo s hrano. Vzpostavili smo namreč pozitivno asociacijo na hrano v situacijah, ko potrebujemo ljubezen, varnost, podporo in obilje.
Vprašajmo se: »Kaj v resnici potrebujem?«

Pripravila: Eva Veršič, certificirana psihoterapevtka in direktorica Zavoda PSIMED

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s