Telo nam govori – pa ga razumemo? GLAVOBOLI IN MOŽNI PSIHOSOMATSKI VZROKI ZANJE

Okolje in naše življenjske situacije nas preplavljajo. Preveč je stvari, ki jih poskušamo realizirati, naše delovanje pa ni usklajeno z našimi dejanskimi potrebami. Včasih se počutimo ujete v stresne situacije drugih in ne znamo postaviti mej; ne zmoremo se ponovno fokusirati predvsem na svoje življenje.

Vprašajmo se: »Kaj bi se zgodilo, če se osredotočimo spet samo nase in smo popolnoma prisotni?« Mogoče smo izbrali skrb za druge, da bi odvrnili pozornost na lastne probleme.

Mogoče dvomimo o svoji sposobnosti spopadanja z življenjskimi izzivi in nas je konstantno strah kopanja po lastnih strahovih. Lahko smo zdavnaj podlegli pritiskom in nosimo s tem povezano nezadovoljstvo s seboj. Rezultat naštetega je, da se lahko počutimo nevredne in nemočne. Drugim želimo dokazati, da smo lahko uspešni, ne glede na vse. Mogoče se preveč naprezamo, ker se ne počutimo enake drugim. Izvor tega počutja je lahko v otroštvu, ko so vas naredili neumne vsakokrat, ko smo izrazili svoje potrebe. Lahko imamo veliko kreativnih idej, pa jih ne znamo izraziti oz. realizirati.

Ko se z novo stresno situacijo sprožijo travmatični pretekli spomini na davne odgovornosti, je izboljšanje stanja lahko povsem onemogočeno.

glavobol.jpg.jpg

Ljudje, ki so bili zlorabljeni (čustveno, fizično, seksualno), trpijo za pogostimi glavoboli. Notranji konflikti in potlačena travma zahtevajo svojo ceno in lahko se pojavijo pogoste nočne more. Mogoče si ne vzamemo časa zase in je za nas vedno nekaj, kar moramo nujno postoriti, ali se dogaja nekaj pomembnega. Glavoboli nas prisilijo, da se zaustavimo. Vprašajmo se: »Zakaj imam potrebo, da sem vedno polno zaposlen/a? Kaj bi se zgodilo, če si vzamemo odmor?« Razmislite pred čem bežite in kako dolgo to morda že počnete. Kdaj se spominjate, da so se glavoboli pričeli in kaj se je takrat dogajalo v vašem življenju. Ste se v takratnih okoliščinah počutili nemočne, slabe, ste bili morda jezni ali žalostni? Predvsem migrenski glavoboli so velikokrat posledica neizjokanih solz. Imajo jih ljudje, ki so se naučili biti močni, kadar niso imeli podpore iz okolice. Razloge za glavobole lahko raziščete tudi na psihoterapiji in v spremtsvu poiščete vzroke, ki vam preprečujejo srečno in zdravo življenje.

Pripravila: Eva Veršič, certificirana psihoterapevtka in direktorica Zavoda PSIMED

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s